Εμείς μείναμε με την Συμφωνία των Πρεσπών στο «χέρι»- Το «όχι» της ΕΕ στα Σκόπια γιατί δεν τα βρίσκουν με την Βουλγαρία

0
80

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο δεν κατάφερε να ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τα Σκόπια (Ή όπως την κατάντησαν ορισμένοι εδώ τη Βόρεια Μακεδονία) και την Αλβανία.

Η Βουλγαρία παρά τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα που για κάποιους θα ήταν ένας “εύκολος στόχος” κρατά αυτά που πιστεύει κα ιδιατηρεί το βέρο ουσιαστικά σε σημείου που μπορεί να φέρει τριγμούς στα Σκόπια.

Εν αντιθέσει με την ελληνική πολιτική σκηνή που ακόμα και όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της γείτονος παραβιάζει την συμφωνία (εμφανίστηκε και ανάρτησε για την ποδοσφαιρική εθνική τους ομάδα με το όνομα “Μακεδονία”) κάνουμε πως δεν έγινε και τίποτα και βγάζουν μια “χλιαρή ανακοίνωση”.

Στο τέλος θα βρεθούμε να… παρακαλάμε να δεχτεί η “υπερδύναμη” των Σκοπίων να εφαρμόζει την Συμφωνία των Πρεσπών και εμείς να τοςυ τα έχουμε δώσει όλα. ( Ήδη τους εντάξαμε στο ΝΑΤΟ).

Όπως δήλωσε η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Πορτογαλίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, ‘Ανα Πάολα Ζακάριας, «δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και να ξεκινήσει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για τις δύο υποψήφιες χώρες».

Η ίδια, πρόσθεσε ότι η Πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ προσπάθησε να βρεθεί λύση, όμως «η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία ζουν μια δύσκολη πολιτική στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή, πρέπει να βρούμε λύση αποδεκτή για όλους», πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σλοβενία, που αναλαμβάνει από 1η Ιουλίου την Προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης και θα φτάσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα σύντομα.

Εξάλλου σήμερα στο Λουξεμβούργο θα πραγματοποιηθεί η διακυβερνητική διάσκεψη της ΕΕ με το Μαυροβούνιο και στη συνέχεια με τη Σερβία, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

«Είναι σημαντικό αυτό το βήμα, γιατί δίνει ένα θετικό μήνυμα στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε η ‘Ανα Πάολα Ζακάριας, σημειώνοντας ωστόσο ότι λυπάται που δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί σήμερα η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη και για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Πηγή:pronews.gr

Leave a reply