ΕΚΤΑΚΤΟ: Συνάντηση Τ.Μπάιντεν με Ρ.Τ.Ερντογάν τον Ιούνιο για συμφωνία διαμοιρασμού Αιγαίου

0
237

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτήν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η συνάντηση θα αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή που ξεκινά από τον Δούναβη και τελειώνει στις περιοχές των Ουιγούρων στην Κίνα και στην Αφρική φυσικά (έχει μεγάλες στρατιωτικές βάσεις σε Λιβύη και Σομαλία), αλλά κυρίως στις σχέσεις με την Ελλάδα. Η νέα ηγεσία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ειρήνη διαρκείας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έστω αποδεχόμενη εν μέρει τις τουρκικές απαιτήσεις.

Άλλωστε ήδη ΗΠΑ και Τουρκία συνάδουν σε κρίσιμα θέματα όπως στον περιορισμό του Εθνικού Εναέριου Χώρου, την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών κλπ.

Πηγή : pronews.gr

Leave a reply