Eξοπλιστικό «άλμα» στην Πολεμική Αεροπορία! Ισραηλινοί πύραυλοι Rampage και συστήματα καθοδήγησης όπλων IRIS για τα F-16 -Υποστήριξη SCALP και MICA για τα Mirage

0
15


Τα προγράμματα για τα οποία θα ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με τα Επιτελεία αφορούν κυρίως την Πολεμική Αεροπορία και προβλέπουν την απόκτηση οπλικών συστημάτων για τα μαχητικά της HAF αλλά και την συντήρηση και υποστήριξη «κρίσιμων» όπλων που δίνουν πλεονέκτημα απέναντι στους γείτονες.

Με μια σειρά από προγράμματα κόστους άνω του μισού δις ευρώ τα οποία αναμένεται να συζητηθούν και να εγκριθούν αύριο από την αρμόδια επιτροπή της βουλής συνεχίζεται η εξοπλιστική «αντεπίθεση» της Αθήνας για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα. Τα προγράμματα για τα οποία θα ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με τα Επιτελεία αφορούν κυρίως την Πολεμική Αεροπορία και προβλέπουν την απόκτηση οπλικών συστημάτων για τα μαχητικά της HAF αλλά και την συντήρηση και υποστήριξη «κρίσιμων» όπλων που δίνουν πλεονέκτημα απέναντι στους γείτονες. Ταυτόχρονα «ανάσα» για την Αεροπορία Στρατού αποτελεί το πρόγραμμα υποστήριξης των καθηλωμένων αλλά σύγχρονων Γαλλικών ελικοπτέρων ΝΗ-90.

Τα Ελληνικά «φτερά» αποκτούν τους Ισραηλινούς πυραύλους Rampage. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο όπλο αέρος-εδάφου, πύραυλο ο οποίος εκτοξεύεται από μεγάλες αποστάσεις που ξεπερνούν τα 150 χλμ και χτυπά στόχους με χειρουργική ακρίβεια ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί και να εξουδετερωθεί από την εχθρική αεράμυνα. Το Stand Off Ισραηλινό όπλο μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στα Ελληνικά F-16 όπως ακριβώς έχει κάνει η Israeli Air Force στα δικά της μαχητικά και να βληθεί από μεγάλα ύψη απέναντι σε πολλαπλούς στόχους, όπως αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών,κέντρων διοίκησης και κάθε είδους στρατιωτικών εγκαταστάσεων είτε υποδομών.

Το Rampage ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως όπλο του πυροβολικού αλλά οι Ισραηλινοί το εξέλιξαν σε ένα ‘’φονικό’’ εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα μαχητικά τους. Εξοπλισμένο με GPS που κατευθύνει τον πύραυλο αλλά και επιπλέον ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης για να αντιμετωπίσει κάθε παρεμβολή και αντίμετρο το Rampage μπορεί να φέρει διαφορετικές κεφαλές ανάλογα με τον στόχο. Ένα καινούργιο εξαιρετικά χρήσιμο όπλο στα χέρια των Ελλήνων ιπτάμενων το οποίο εκτινάσσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες κρούσης.

Επιπλέον η Πολεμική Αεροπορία αποκτά και τα υπερσύγχρονα Ισραηλινά Συστήματα Καθοδήγησης SPICE 1000 και SPICE 2000 για χρήση τους από τον στόλο των F-16. Πρόκειται για συλλογές που έχουν ως «αποστολή» τους να καθοδηγούν βόμβες 500 ή 1000 λιβρών σε αποστάσεις έως και 60 χλμ με ακρίβεια 1-3 μέτρων. Οπλικό σύστημα που ανεβάζει κατακόρυφα την υπεροχή της Πολεμικής μας Αεροπορίας έναντι της Τουρκική σε όπλα αέρος-εδάφους δηλαδή σε όπλα κρούσης τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τεράστια πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές.

SPICE και RAMPAGE δίνουν τη δυνατότητα στα Ελληνικά «γεράκια» να επιφέρουν από μεγάλες αποστάσεις καθοριστικά χτυπήματα χωρίς να αναγκάζονται να πλησιάσουν τους στόχους τους σε αποστάσεις που θα τα κάνουν ευάλωτα στην εχθρική αεράμυνα. Τα δύο προγράμματα έχουν κόστος που αγγίζει τα 180 εκ.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιλύει το πρόβλημα συντήρησης και υποστήριξης των Γαλλικών στρατηγικών όπλων SCALP αλλά και των πυραύλων αέρος-αέρος MICA. Ειδικά οι πύραυλοι SCALP οι οποίοι εκτοξεύονται τόσο από τα Mirage2000-5 όσο και από τα Rafale αποτελούν το στρατηγικό όπλο της Πολεμικής Αεροπορίας απέναντι στους γείτονες. Με βεληνεκές που ξεπερνά τα 500 χλμ και εξαιρετική ακρίβεια μπορούν να πλήξουν στόχους βαθιά στην Τουρκική ενδοχώρα. Σημαντική κρίνεται η συντήρηση και υποστήριξη των Α/Α πυραύλων MICA τους οποίους επίσης φέρουν τόσο τα Mirage όσο και τα Rafale. Και τα δύο κρίσιμα για την ΠΑ προγράμματα έχουν συνολικό κόστος περίπου 350 εκ.

ΠΗΓΗ: Newpost.grSource link

Leave a reply