Αλεξανδρούπολη: Περιβαλλοντικός Σταθμός Παρατήρησης καταγράφει τις βλαβερές ουσίες στον αέρα

0
41

Έναν σύγχρονο, πρωτοποριακό Περιβαλλοντικό Σταθμό Παρατήρησης (ΠΣΠ) στην Αλεξανδρούπολη που καταγράφει την περιεκτικότητα των βλαβερών ουσιών στον αέρα που αναπνέουμε, τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ατμοσφαιρική πίεση, σχεδίασαν, ανέπτυξαν και κατασκεύασαν μέλη του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης.

Ο Περιβαλλοντικός Σταθμός Παρατήρησης αποτελείται από τον σταθμό μέτρησης (μικροηλεκτρονικό κύκλωμα με κατάλληλους αισθητήρες), τη δικτυακή υπηρεσία συγκέντρωσης/παρουσίασης δεδομένων και τη μονάδα παρουσίασης δεδομένων.

Ο σταθμός κατασκευάστηκε με σκοπό να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και κατανόησης του μικροκλίματος της πόλης της Αλεξανδρούπολης, και μελλοντικά να μπορεί να λειτουργήσει ως μία ασπίδα προστασίας και ενημέρωσης των πολιτών του Δήμου για την περίπτωση που εντοπιστούν συγκεντρώσεις πάνω από ασφαλή όρια.

Οι μετρήσεις καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και τα δεδομένα θα είναι ανοιχτά στο κοινό μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σε σύνδεσμο που θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την εγκατάσταση του σταθμού στον κατάλληλο χώρο.

Ο πρώτος Περιβαλλοντικός Σταθμός Παρατήρησης παραχωρήθηκε από τον Σύλλογο Τεχνολογίας Θράκης για χρήση από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ως μία πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας προς όφελος των δημοτών, στην κατεύθυνση των τεχνολογιών σχετικά με «Έξυπνες Πόλεις» (Smart Cities).

Σε συνάντηση που είχαν τα μέλη του Συλλόγου με τον Δήμαρχο, Γιάννη Ζαμπούκη, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για τον ΠΣΠ, τρόποι χρήσης από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τα οφέλη για τους δημότες, καθώς και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες.

«Οι συλλογικότητες της περιοχής μας έχουν εξαιρετική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και μέσα από συνέργειες μπορούμε προς όφελος των δημοτών να έχουμε και προτάσεις αλλά κυρίως αποτελέσματα”, σχολίασε σε δηλώσεις του ο κ. Ζαμπούκης.

«Ο Περιβαλλοντικός σταθμός Παρατήρησης ο οποίος έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο καταγράφει την περιεκτικότητα των βλαβερών ουσιών στον αέρα που αναπνέουμε στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, καταγράφει το μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα ,τα ααιρούμενα μικροσωματίδια σε διάφορα μεγέθη καθώς επίσης την θερμοκρασία, την υγρασία και την ατμοσφαιρική πίεση», ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης, Μάριος Ζήκος, και πρόσθεσε, «ευτυχώς δεν έχουμε δει κάποιες πολύ βλαβερές ουσίες να υπάρχουν στον αέρα που αναπνέουμε, ωστόσο βλέπουμε μια διακύμανση στα δεδομένα τα οποία καταγράφουμε».

Πηγή:ertnews.gr

Leave a reply