Ώρα να τελειώνουμε με την Τουρκία!

0
14


Γράφει ο Παντελής Σαββίδης: Η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις πήραν μια πορεία δίχως επιστροφή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν για άλλη μια φορά την Τουρκία να είναι προσεκτική στην αντιμετώπιση του κουρδικού κόμματος HDP το οποίο ο Ερντογάν επιδιώκει να θέσει εκτός νόμου με τη γνωστή κατηγορία περί τρομοκρατίας. Πιστεύει ο τούρκος πρόεδρος πως θα ανακάμψει από την πτώση της δημοφιλίας του.

Ο Παντελής Σαββίδης είναι δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής “Ανιχνεύσεις” που προβαλλόταν στην ΕΡΤ3 και πλέον έχει διαδικτυακή παρουσία στο Youtube. Η εκπομπή ασχολείται με ζητήματα των Βαλκανίων, ευρωπαϊκών πολιτικών ζητημάτων και διεθνών σχέσεων. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Μπότση για την άρτια ενημέρωση των πολιτών της Βορείου Ελλάδας σε ότι αφορά το εγχώριο πολιτικό και βαλκανικό γίγνεσθαι. 

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις πήραν μια πορεία δίχως επιστροφή. Η Τουρκία, και ο Ερντογάν, δεν θα περάσουν καλά με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται διατεθειμένη να επαναφέρει την Αμερική στο βάθρο της ως ηγεμονεύουσας υπερδύναμης.

Ο Ερντογάν, αισθάνεται, ήδη, την πτώση του και η δημοσκόπηση που τον κατέτασσε τρίτο ήταν, απλώς, η ένδειξη που επιβεβαίωσε την ανησυχία του. Μια απώλεια της εξουσίας για τον Ερντογάν δεν θα είναι μια συνηθισμένη εξέλιξη. Θα αποτελέσει πρόβλημα που άπτεται του “Συνδρόμου Μεντερές” στην Τουρκία.

Το ερώτημα για τους παρατηρητές των εξελίξεων στη γειτονική χώρα είναι αν υπάρχει, πράγματι, βαθύ κράτος όχι με τα χαρακτηριστικά μιας μαφίας την οποία ήλεγξε και χειραγωγεί ο Ερντογάν αλλά μιας ομάδας που ενδιαφέρεται για τη συνέχεια ύπαρξης της Τουρκίας, η οποία θα αντιδράσει αν διαπιστώσει πως η παρουσία του τούρκου προέδρου στην εξουσία υπονομεύει την χώρα.

Αν, πράγματι, υπάρχει τέτοια ομάδα, τότε θα δικαιωθεί ο πρώην υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου που σε δηλώσεις του πριν μερικούς μήνες είπε πως ο Ερντογάν θα πέσει με πραξικόπημα. Και αυτήν τη φορά δεν θα πρόκειται για πραξικόπημα της πιτζάμας.

Παίρνοντας αφορμή από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι, ούτως ή άλλως χαμένη για τη δύση, και ότι αποτελεί έναν συνεχή ταραξία στην περιοχή, οι διαμορφωτές της παγκόσμιας κατάστασης, ίσως, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μήπως η Τουρκία επιτέλεσε διαχρονικά το ρόλο της ως συνεκτικού κράτους και θα πρέπει να αναδομηθεί.

Όπως είναι σήμερα η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα. Κάτι πρέπει να γίνει μαζί της.

Ούτως ή άλλως, οι Τούρκοι όταν κυριάρχησαν στρατιωτικά στην περιοχή, ήταν ελάχιστοι. Με κατάλληλες κινήσεις χρησιμοποιώντας και το καρότο και το μπαστούνι κατάφεραν να εξισλαμίσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αυτοκρατορίας και να του εμφυσήσουν μια τουρκική συνείδηση. Αν ξύσει, όμως, κανείς την επιφάνεια θα αναδυθεί η πραγματική ψυχή των πληθυσμών που, βιαίως, εξισλαμίσθηκαν και εκτουρκίσθηκαν.

Είναι καιρός να τελειώνουμε με το θέμα Τουρκία. Μια νέα ισορροπία στην περιοχή είναι επιβεβλημένη.

Ας το προσέξει αυτό και η δύση και η ανατολή. Θα εξυπηρετήσει όλους.

 

Δείτε το site των Ανιχνεύσεων και την αρθρογραφία του Παντελή Σαββίδη στο infognomonpolitics.grSource link

Leave a reply