Τούρκοι βομβάρδισαν κατά λάθος Αμερικανικό φυλάκιο – Πεντάγωνο: Δεχθήκαμε πυρά

0
45Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ δέχθηκαν -πιθανόν από λάθος- πυρά εν μέσω του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού της Τουρκίας ενάντια στις κουρδικές θέσεις στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε το Newsweek.

Επικαλούμενιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου και ιρακινό-κούρδο αξιωματούχο, το Newsweek ανέφερε ότι η επίθεση εναντίον των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σημειώθηκε καθώς πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις στο λόφο Mashtenour στο Κομπάνι που ελέγχεται από τους Κούρδους.

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έπσερ διαβεβαίωνε τα ΜΜΕ ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν μετεγκατασταθεί και ότι οι τουρκικές δυνάμεις γνωρίζουν τις θέσεις των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το Reuters, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, ανέφερε ότι έγινε επίθεση στο αμερικανικό φυλάκιο στο Κομπάνι αλλά δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Ο αξιωματούχος του Πενταγώνου πρόσθεσε ότι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν στο φυλάκιο τη στιγμή της έκρηξης, όμως δεν έχουν καταγραφεί περαιτέρω κινήσεις έκτοτε.

Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν την Παρασκευή αντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα πυρά πάντως δεν προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σημειώθηκε έκρηξη «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν αναδιπλωθεί από τις θέσεις τους στο Κομπάνι, ξεκαθάρισε ο πλοίαρχος.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διαβεβαίωσε πως το φυλάκιο του αμερικανικού στρατού δεν στοχοθετήθηκε και πως ελήφθησαν όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι καμία αμερικανική βάση δεν θα πληγεί, κατά την ανταπόδοση των πυρών που προέρχονταν από περιοχή πλησίον του αμερικανικού στρατιωτικού φυλάκιου στη Συρία.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως η Τουρκία έχει ενημερωθεί για τις αμερικανικές θέσεις στη Συρία.

«Ο τουρκικός στρατός είναι πλήρως ενήμερος… των σημείων που βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις» επισήμανε.

«Όλοι είναι πλήρως ενήμεροι ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός. Διατηρούμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας» σημείωσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Επίσης, όπως ανέφερε στο twitter η Νατάσα Μπέρτραντ, ανταποκρίτρια του Politico για την εθνική ασφάλεια «αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε πως η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που το προσωπικό των ΗΠΑ σκέφτηκε να ανταποδώσει ως αυτοάμυνα!».

 

 

πηγή: Newsweek/ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Leave a reply