Rodopinet.gr

Ειδησεογραφικός Δικτυακός Τόπος της Κομοτηνής με καθημερινή ροή είδησεων ,ρεπορτάζ και νέα απο όλη την Ροδόπη και Θράκη.

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
    • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΛΛΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ
Search
Reading: Τοξική ρύπανση στην καμένη περιοχή
Share
Aa

Rodopinet.gr

Ειδησεογραφικός Δικτυακός Τόπος της Κομοτηνής με καθημερινή ροή είδησεων ,ρεπορτάζ και νέα απο όλη την Ροδόπη και Θράκη.

Aa
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
    • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΛΛΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ
Follow US
© 2023 - rodopinet.gr
Rodopinet.gr > Blog > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Τοξική ρύπανση στην καμένη περιοχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοξική ρύπανση στην καμένη περιοχή

Last updated: 07/08/2018 4:32
Rodopinet.gr
Share
SHARE



Το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν οι υπεύθυνοι είναι να μοιράσουν από μία μάσκα σε κάθε κάτοικο που επιστρέφει στο Μάτι για να καθαρίσει το σπίτι του, σε κάθε εθελοντή που βοηθάει στην περιοχή». Ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογραμμίζει στην «Κ» την τοξική περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας των ανθρώπων που κινούνται στα καμένα στον Νέο Βουτζά, στο Μάτι και στη Ραφήνα. «Δεν είναι μόνο το όφελος από τους ρύπους που θα παρακρατήσει ακόμα και μια απλή μάσκα, είναι και το μήνυμα που εκπέμπει: προσοχή, το χώμα και η σκόνη στην περιοχή έχουν αυξημένη ρύπανση και πρέπει να προσέχουμε!», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Οπως εξηγεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, «δεν είχαμε μια απλή πυρκαγιά σε δάσος. Κάηκαν αυτοκίνητα, ανατινάχθηκαν ντεπόζιτα, πυρπολήθηκαν καύσιμα, σπίτια, δομικά υλικά, πλαστικά. Ολα αυτά απελευθέρωσαν πλήθος επικίνδυνων τοξικών χημικών ουσιών, όπως διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες. Οι πιο βαριές ενώσεις έπεσαν στο έδαφος. Αλλες οδηγήθηκαν εκεί από τη βροχή. Αρα δεν έχουμε απλά σκόνη ή χώμα, αλλά παράγοντες σοβαρής ρύπανσης και τοξικής επιβάρυνσης που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα προσοχή». Το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ θα ξεκινήσει από το τέλος της εβδομάδας συστηματική έρευνα για τη ρύπανση της περιοχής. «Δεν θέλουμε να κινδυνολογήσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να κινηθούμε με την αρχή της προφύλαξης», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη φονική πυρκαγιά, και λαμβάνοντας υπόψη και τη βροχή που έπεσε, θεωρείται πως ο αέρας έχει καθαρίσει, άρα το ρυπαντικό φορτίο υπάρχει στο έδαφος. Σε περίπτωση ανέμου μπορεί βέβαια να αιωριστεί και πάλι. Με βάση αυτό ο καθηγητής σημειώνει πως πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί στην επαφή με το χώμα και τη στάχτη, να φορούν μάσκα, γάντια και ελαφρά – καλοκαιρινά ρούχα που καλύπτουν όμως χέρια ή και πόδια. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τα παιδιά, που έχουν την τάση να πιάνουν τα πάντα και μετά να βάζουν τα χέρια στο στόμα τους. «Επίσης, πρέπει να προσέξουμε όταν καθαρίζουμε. Κατ’ αρχάς, η στάχτη και ό,τι σκουπίζουμε καλό είναι να παραδίδονται στον δήμο ως επιβαρυμένα ρυπαντικά απόβλητα και να έχουν την κατάλληλη διαχείριση. Να μην τα πετάμε στον δρόμο ή στο δίπλα χωράφι, γιατί πάλι θα τα βρούμε μπροστά μας. Οταν καθαρίζουμε με νερό πρέπει να προσέχουμε να μην έρχεται κανείς σε επαφή με το νέφος των σταγονιδίων, ενώ τα απόνερα δεν πρέπει να πέφτουν σε διπλανές οικίες», επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Η παρουσία κατοίκων και εθελοντών στην περιοχή των καμένων πρέπει αυτό το διάστημα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερης χρονικής διάρκειας, έτσι ώστε να περιοριστεί στην απολύτως απαραίτητη έκθεσή τους στο ρυπαντικό φορτίο», υπογραμμίζει ο καθηγητής, συμπληρώνοντας πως με βάση την εμπειρία θα χρειαστούν τρεις μήνες για να υπάρξει φυσική ανακαίνιση του εδάφους.

 

kathimerini



Source link

You Might Also Like

Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο 10 χρονος μαθητής

Ανεστάλη η απεργία αλλά δεν θα αρχίσουν άμεσα τα δρομολόγια

Δεν σχετίζεται η κεταμίνη με τον θάνατο της Τζωρτζίνας, κατέθεσε ιατροδικαστής

Τέλος η απεργία σε μετρό, τραμ, ηλεκτρικό

Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει πώς οι εμπρηστές έκαψαν τον πνεύμονα της Αττικής

Rodopinet.gr 7 Αυγούστου 2018
Share this Article
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Copy Link Print
Previous Article Συμφωνία Βασιλειάδη με τους 7 – Κανονικά κλήρωση και σέντρα στο πρωτάθλημα
Next Article Ανατροπή από ΕΣΡ για ΣΚΑΪ: Απαγορεύονται όλες οι εκπομπές για το Survivor
Καιρός
12 °C
Komotini
overcast clouds
12° _ 12°
73%
1 km/h
Ad image
Ad image
Rodopinet.gr

Υπεύθυνος: Γεώργιος Μαλούσης
Επικοινωνία: 6947008011
Email: info@tvrodopi.gr / malousisg.g@gmail.com

Follow US

© 2023 - rodopinet.gr

Καλωσόρισες ξανά!

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας

Lost your password?