Σκοπανό: Πρόταση μομφής από τη ΝΔ αν δεν αποδείξει ο Τσίπρας ότι έχει πλειοψηφία

0
224Η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζαέφ για το Σκοπιανό με την οποία βαφτίζεται η γειτονική χώρα σε Βόρεια Μακεδονία έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. 

Η Νέα Δημοκρατία βήμα-βήμα ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της και φαίνεται πως το τελευταίο της χαρτί θα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Οπως λένε από την Πειραιώς αυτό θα γίνει αν δεν υπάρξει απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου στο άμεσο και ρητό ερώτημα του κ. Μητσοτάκη να αποδείξει ο πρωθυπουργός ότι διαθέτει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη σύναψη μιας συμφωνίας για το Σκοπιανό πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

Μάλιστα όπως λένε κάτι τέτοιο έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν αναφέροντας την περίπτωση του τρίτου μνημονίου όπου με πρωτοβουλία τότε του κ. Τσίπρα ζητήθηκε η έγκριση από την Βουλή για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Αν δεν υπάρξει μια τέτοια απάντηση τότε η ΝΔ φαίνεται αποφασισμένη να καταθέσει άμεσα την πρόταση μομφής η συζήτηση της οποίας σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής μπορεί να αρχίσει μετά από δύο μέρες ή και άμεσα σε περίπτωση που το ζητήσει η κυβέρνηση.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου τύπου,  από το μεσημέρι άρχισε η συλλογή υπογραφών μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ,  ενέργεια απαραίτητη για την υποβολή πρότασης μομφής.

Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το Σκοπιανό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να παρέμβει όπως θα πράξει και ο ίδιος έτσι ώστε η συμφωνία να έρθει στην Βουλή πριν την υπογράψει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα είπε: «Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για την πρόθεση του να υπογράψει διακρατική συμφωνία μια συμφωνία που κατά την άποψή μας είναι βαθιά προβληματική, όχι μόνο είναι αντίθετη με την άποψη του λαού, γιατί παραχωρεί γλώσσα και εθνικότητα αλλά και γιατί ο Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός εταίρος του είναι αντίθετος. 

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση κατά την οποία ενώ δεν έχει κυβερνητική νομιμοποίηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια πραγματικότητα που μετά δεν θα μπορεί να αλλάξει. 

Θέλω να επέμβετε, θα το κάνω και εγώ, για να έρθει η συμφωνία στη βουλή πριν υπογραφεί για να διαπιστωθεί αν η συμφωνία έχει την εμπιστοσύνη της βουλής. Θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου για να γίνει αυτή η συζήτηση».

Ο ΠτΔ από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι θα κάνει ό,τι (θεσμικά) του αναλογεί και «με πλήρη επίγνωση του Συντάγματος».Source link

Leave a reply