Οι 27 υπέγραψαν την πολιτική “Διακήρυξη του Σίμπιου” στη Ρουμανία για την ενότητα της ΕΕ

0
111Την πολιτική «Διακήρυξη του Σίμπιου» για το μέλλον και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υιοθέτησαν σήμερα οι 27 ηγέτες της ΕΕ.

Η δήλωση του Σίμπιου ξεκινάει με τη φράση «εμείς, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεντρώσαμε στο Σίμπιου για να συζητήσουμε και να κοιτάξουμε μπροστά στο κοινό μας μέλλον».

Οι 27 αναφέρουν «σε λίγες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι θα εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σαράντα χρόνια μετά την πρώτη άσκηση αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος».

«Μια Ευρώπη που ενώνεται ξανά στην ειρήνη και τη δημοκρατία είναι ένα από τα πολλά της επιτεύγματα», τονίζουν.

«Από την ίδρυσή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με γνώμονα τις αξίες και τις ελευθερίες της, παρείχε σταθερότητα και ευημερία σε ολόκληρη την Ευρώπη, εντός και εκτός των συνόρων της, με τα χρόνια, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη στη διεθνή σκηνή, και συγκεντρώνοντας περίπου μισό δισεκατομμύριο πολίτες, με μια ανταγωνιστική ενιαία αγορά, είναι ηγέτης στο παγκόσμιο εμπόριο και διαμορφώνει την παγκόσμια πολιτική», τονίζουν οι 27.

«Επαναβεβαιώνουμε την πεποίθησή μας ότι ενωμένοι, είμαστε ισχυρότεροι σε αυτόν τον όλο και πιο ασταθή και προκλητικό κόσμο και αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας ως ηγέτες για να κάνουμε την Ένωση πιο ισχυρή και για το μέλλον μας πιο φωτεινή, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή προοπτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών», δηλώνουν επίσημα οι 27.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα συμφωνούμε ομόφωνα για δέκα δεσμεύσεις που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στην ευθύνη αυτή” αναφέρουν οι 27 και τις απαρριθμούν:

1) Θα υποστηρίξουμε μια Ευρώπη – από την Ανατολή προς τη Δύση, από Βορρά προς Νότο. Τριάντα χρόνια πριν, εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία τους και για ενότητα και κατέστρεψαν το σιδερένιο παραπέτασμα που είχε χωρίσει την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Δεν υπάρχει χώρος για διαχωρισμούς που λειτουργούν ενάντια στο συλλογικό συμφέρον μας.

2) Θα μείνουμε ενωμένοι, στα καλά και άσχημα. Θα δείξουμε αλληλεγγύη σε περιόδους ανάγκης και θα είμαστε πάντα μαζί. Μπορούμε και θα μιλήσουμε με μία φωνή.

3) Θα αναζητούμε πάντα κοινές λύσεις, ακούγοντας ο ένας τον άλλον με πνεύμα κατανόησης και σεβασμού.

4) Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τον τρόπο ζωής μας, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Ευρωπαίων που αγωνίστηκαν σκληρά και δεν θα θεωρηθούν ποτέ ως δεδομένες. Θα υποστηρίξουμε τις κοινές μας αξίες και αρχές που κατοχυρώνονται στις Συνθήκες.

5) Θα φέρουμε αποτελέσματα εκεί που έχει μεγαλύτερη σημασία. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι μεγάλη σε μεγάλα θέματα. Θα συνεχίσουμε να ακούμε τις ανησυχίες και τις ελπίδες όλων των Ευρωπαίων, φέρνοντας την Ένωση πιο κοντά στους πολίτες μας και θα ενεργούμε αναλόγως, με φιλοδοξία και αποφασιστικότητα.

6) Θα τηρούμε πάντοτε την αρχή της δικαιοσύνης, είτε πρόκειται για την αγορά εργασίας, για την ευημερία, για την οικονομία είτε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θα μειώσουμε περαιτέρω τις διαφορές μεταξύ μας και θα βοηθήσουμε πάντα τους πιο ευάλωτους στην Ευρώπη, θέτοντας τους ανθρώπους πριν από την πολιτική.

7) Θα δώσουμε στους εαυτούς μας τα μέσα για να ανταποκριθούμε στις φιλοδοξίες μας. Θα παράσχουμε στην Ένωση τα απαραίτητα μέσα για την επίτευξη των στόχων της και την εφαρμογή των πολιτικών της.

8) Θα διασφαλίσουμε το μέλλον για τις επόμενες γενιές των Ευρωπαίων. Θα επενδύσουμε σε νέους και θα οικοδομήσουμε μια Ένωση κατάλληλη για το μέλλον, ικανή να αντεπεξέλθει στις πιο πιεστικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.

9) Θα προστατέψουμε τους πολίτες μας και θα τους κρατήσουμε ασφαλείς, επενδύοντας στη μαλακή και σκληρή δύναμή μας και συνεργαζόμενοι με τους διεθνείς εταίρους μας.

10) Η Ευρώπη θα είναι υπεύθυνος παγκόσμιος ηγέτης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα μας επηρεάζουν όλους. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στον κόσμο για να υποστηρίξουμε και να αναπτύξουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις νέες εμπορικές ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουμε από κοινού παγκόσμια ζητήματα όπως η διατήρηση του περιβάλλοντος μας και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα ακολουθήσουν το πνεύμα και το γράμμα αυτών των 10 δεσμεύσεων”, ξεκαθαρίζουν οι 27.” Η σημερινή Ένωση είναι ισχυρότερη από αυτή του χθες και θέλουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε τη δύναμή της για αύριο. Αυτή είναι η δέσμευσή μας για τις μελλοντικές γενιές. Αυτό είναι το πνεύμα του Σίμπιου και μιας νέας Ένωσης των 27 που είναι έτοιμη να αγκαλιάσει το μέλλον της ως μία», καταλήγουν οι 27.

 Source link

Leave a reply