Rodopinet.gr

Ειδησεογραφικός Δικτυακός Τόπος της Κομοτηνής με καθημερινή ροή είδησεων ,ρεπορτάζ και νέα απο όλη την Ροδόπη και Θράκη.

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
    • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΛΛΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ
Search
Reading: Με χρέος ελαφρύτερο κατά 55% βγαίνει η Ελλάδα από τα μνημόνια. Οι νέες προκλήσεις
Share
Aa

Rodopinet.gr

Ειδησεογραφικός Δικτυακός Τόπος της Κομοτηνής με καθημερινή ροή είδησεων ,ρεπορτάζ και νέα απο όλη την Ροδόπη και Θράκη.

Aa
Search
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
    • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΛΛΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ
Follow US
© 2023 - rodopinet.gr
Rodopinet.gr > Blog > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Με χρέος ελαφρύτερο κατά 55% βγαίνει η Ελλάδα από τα μνημόνια. Οι νέες προκλήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με χρέος ελαφρύτερο κατά 55% βγαίνει η Ελλάδα από τα μνημόνια. Οι νέες προκλήσεις

Last updated: 20/08/2018 9:19
Rodopinet.gr
Share
SHARE



Με συνολική ελάφρυνση χρέους 55% του ΑΕΠ και εγγύηση για νέα μέτρα αν χρειαστεί, ολοκληρώνει σήμερα η Ελλάδα το τρίτο και τελευταίο μνημόνιο.

Στην επετειακή παρουσίαση των τριών ελληνικών προγραμμάτων ο ESM επαινεί την έως τώρα μεταρρυθμιστική προσπάθεια προσπάθεια από τις ελληνικές αρχές και ζητά αυτή η προσπάθεια να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια.

Στην επετειακή του δήλωση ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ το λέει καθαρά:

“Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων της Ιρλανδίας της Πορτογαλίας της Ισπανίας και της Κύπρου θέλουμε η Ελλάδα να γίνει το επόμενο success story. Αυτό μπορεί να γίνει αν μετά την έως τώρα προσπάθεια συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε με το πρόγραμμα του ESM”.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόεδρος του ΔΣ του ESM κ. Μάριο Σετνένο εμφανίστηκε βέβαιος για την καλή περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας: “Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να βεβαιώσουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM καθώς για πρώτη φορά μετά το 2010 η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της χάρη στις τεράστιες προσπάθειες των ελλήνων, την συνεργασία των ελληνικών αρχών και την βοήθεια της Ευρώπης”, είπε για να συνεχίσει: “Πήρε λίγο παραπάνω αλλά η Ελλάδα αναπτύσσεται ξανά υπάρχουν δημοσιονομικά και εμπορικά πλεονάσματα και η ανεργία μειώνεται”.

Στο ενημερωτικό υλικό για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος αποκαλύπτει επίσημα ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου μειώνουν μέχρι την λήξη το ελληνικό χρέος κατά 30% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που βρίσκονται σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2017, τα οποία εξασφάλιζαν απομείωση του χρέους κατά 35%, η Ελλάδα εξέρχεται από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής με συνολική ελάφρυνση του χρέους κατά 55% του ΑΕΠ.

Μαζί με το μαξιλάρι ρευστότητας τω 24,1 δις ευρώ (από τα οποία τα 11,4 δις προέρχονται από τα δάνεια του ESM) η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας στην έξοδο της από τις αγορές.

Παρόλα αυτά ο ESM σημειώνει ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει βιώσιμο αν η Ελλάδα διατηρήσει τα μεταρρυθμιστικά της επιτεύγματα μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο.
Τεράστια χρηματοδότηση

Ανακεφαλαιώνοντας την συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδας σε όλα τα προγράμματα διάσωσης, θυμίζει ότι η Ελλάδα δανειοδοτήθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ με το συνολικό ποσό των 288,7 δις ευρώ από τα οποία τα 255,6 από την ΕΕ (52 δις μέσω διμερών δανείων 141,1 δις από τον EFSF και 61,9 δις από τον ESM) με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και 32,1 δις ευρώ από το ΔΝΤ το οποίο δεν συμμετείχε χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα.

Από τα 61,9 δις του ESM που εκταμιεύτηκαν προς την Ελλάδα κατά το τρίτο πρόγραμμα, τα 36,3 δις χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή χρέους, 7 δις για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, 5,4 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2015, 11,4 δις ευρώ δόθηκαν για το μαξιλάρι ρευστότητας μετά το πρόγραμμα, και 1,8 δις ευρώ για άλλες αιτίες…
Τεράστια και η προσπάθεια

Παρόλα αυτά, δεν παραλείπει να τονίσει και την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η Ελλάδα από το 2010 και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του τρίτου προγράμματος με εξαίρεση το πρώτο εξάμηνο του 2015, στο οποίο όπως αναφέρεται υπήρξε πάγωμα και προσπάθεια αναστροφής μεταρρυθμίσεων. Ενδεικτικά αναφέρει συγκεκριμένα επιτεύγματα όπως:

-Η μείωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου κατά 16% από έλλειμμα 15,1% το 2009 σε πλεόνασμα 0,8% το 2017, ενώ από ύφεση κατά 5,5% το 2009 η ελληνική οικονομία πέρασε σε ανάπτυξη 1,4% του ΑΕΠ το 2017.

-Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο από 15,8% του ΑΕΠ το 2009 περιορίστηκε στο 0,4% του ΑΕΠ το 2017.

-Η ανεργία ήταν 12,5% το 2009. Κορυφώθηκε στο 27,5% το 2013 και το 2017 έκλεισε πολύ χαμηλότερα στο 19,5% παραμένοντας όμως η υψηλότερη εντός της ΕΕ. Πάντως κατά την διάρκεια του προγράμματος του ESM σημειώνεται ότι δημιουργήθηκαν 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

-Σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κατά την διάρκεια του προγράμματος του ESM προχώρησαν αλλαγές.

-Στην δημοσιονομική διαχείριση με αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος και την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

-Στην χρηματοπιστωτική διαχείριση μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια, βελτιώθηκε η εικόνα των τραπεζών με βάση τα διεθνή πρότυπα και αναθεωρήθηκε η νομοθεσία για την ρύθμιση δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

-Στις αγορές εργασίας προϊόντων και υπηρεσιών βελτιώθηκε το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, άνοιξαν κλειστά επαγγέλματα και εκσυγχρονίστηκε η λειτουργία της αγοράς ενέργειας.

-Στο δημόσιο τομέα μειώθηκε ο αριθμός των υπαλλήλων κατά 25% από το 2009 ως το 2017, βελτιώθηκε η λειτουργία της δικαιοσύνης και θεσπίστηκε η αξιολόγηση στο δημόσιο.
Οι προκλήσεις

Στο επεξηγηματικό κείμενο αναφέρεται ότι το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει και αν ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις που αφορούν:

-Την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022

-Την βελτίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας

-Την μείωση των κόκκινων δανείων

-Την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και την βελτίωση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και την ολοκλήρωση του κτηματολογίου

-Την λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων

-Τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δημοσίου
Παρόν στην ενισχυμένη εποπτεία

Ο ESM προαναγγέλλει ότι θα είναι ενεργός στην ενισχυμένη εποπτεία μετά το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα τονίζει ότι μέσω του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης (early warning mechanism) θα εποπτεύει την Ελλάδα μέχρι και την πλήρη αποπληρωμή των δανείων προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή θα συμμετέχει στις ομάδες που θα διεξάγουν τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις μετά το σημερινό τυπικό τέλος του προγράμματος.



Source link

You Might Also Like

Συνάντηση Φραγκογιάννη – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε στην πρώτη συνέντευξη μετά την τραγωδία στα Τέμπη – Παθογένειες δεκαετιών

Ομιλία Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα

ΠΑΣΟΚ για Τέμπη: Να μην διανοηθεί η κυβέρνηση να επιλέξει, όπως και στις υποκλοπές, την τακτική της συσκότισης

Rodopinet.gr 20 Αυγούστου 2018
Share this Article
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp LinkedIn Telegram Email Copy Link Print
Previous Article Συνεχίζεται η προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σίνδο
Next Article Η στιγμή που συγκίνησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη Λήμνο. Βίντεο
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Rodopinet.gr

Υπεύθυνος: Γεώργιος Μαλούσης
Επικοινωνία: 6947008011
Email: info@tvrodopi.gr / malousisg.g@gmail.com

Follow US

© 2023 - rodopinet.gr

Καλωσόρισες ξανά!

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας

Lost your password?