Κολωνία: Το κάλεσμα του μουεζίνη για προσευχή διχάζει

0
18


Το πείραμα είναι μοναδικό στο είδος του και ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες. Αλλά εκφράζονται φόβοι μήπως δίνει ελευθέρας στον Ερντογάν να επηρεάζει τα εσωτερικά της Γερμανίας.

Σήμερα Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους Μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, η φωνή του μουεζίνη δεν ακούστηκε για τη μεσημεριανή προσευχή από τα μεγάφωνα των τζαμιών που υπάρχουν στις πάνω από 40 μουσουλμανικές κοινότητες της Κολωνίας, αν και το επιτρέπει με δική της πρωτοβουλία εδώ και λίγες ημέρες. Γιατί δεν συνέβη; Εκπρόσωπος τύπου του δήμου Κολωνίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι “μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις για χορήγηση σχετικής άδειας”. Ο λόγος που επικαλέστηκαν είναι ότι “οι περισσότερες μουσουλμανικές κοινότητες δεν διαθέτουν μικροφωνική εγκατάσταση, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες της πόλης υπολογίζουν ότι οι αιτήσεις θα έρθουν αργότερα καθώς τρεις από τις μουσουλμανικές κοινότητες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον”.

Ένα πείραμα με αντίστοιχες εμπειρίες

Εδώ και μερικές ημέρες στην Κολωνία ξεκίνησε ένα πειραματικό μοντέλο διάρκειας δύο χρόνων. Επιτρέπει στις μουσουλμανικές κοινότητες της πόλης να μεταδίδουν από τα μεγάφωνα των τζαμιών τη φωνή του μουεζίνη που καλεί τους πιστούς σε προσευχή θέτοντας ωστόσο κάποιες προϋποθέσεις. Το κάλεσμα σε προσευχή μπορεί να γίνεται μόνο Παρασκευές, ανάμεσα στις 12.00 και 15.00 και να μην ξεπερνά σε διάρκεια τα 5 λεπτά. Σε ότι αφορά στην ένταση του ήχου εξαρτάται από τη θέση του τζαμιού και δεν θα πρέπει να ξεπερνά κάποια ανώτατα όρια. Εάν βρίσκεται σε βιομηχανική περιοχή, η ένταση των μεγαφώνων μπορεί προφανώς να είναι μεγαλύτερη από ότι εάν βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή. Οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων με φέιγ-βολάν. Βασική προϋπόθεση είναι η υποβολή αίτησης, η οποία εάν εγκριθεί, θα οδηγήσει στην υπογραφή συμβολαίου δημοσίου δικαίου ανάμεσα στον εκπρόσωπο της μουσουλμανικής κοινότητας και τον δήμο της Κολωνίας, όπου θα αναγράφονται ρητώς οι περιορισμοί. Μετά την παρέλευση των δύο χρόνων οι αρχές της πόλης μαζί με τις μουσουλμανικές κοινότητες που συμμετέχουν στο πείραμα θα ανταλλάξουν εμπειρίες για να αποφασίσουν εάν συνεχιστεί. “Χαίρομαι που με αυτό το πείραμα ανταποκρινόμαστε στο δικαιολογημένο θρησκευτικό ενδιαφέρον πολλών Μουσουλμάνων που ζουν στην ανοιχτή πόλη μας” είπε η δήμαρχος της Κολωνίας Ενριέτε Έκερ, που είναι και η εμπνεύστρια του πειράματος. “Αποτελεί δείγμα αμοιβαίας αποδοχής της θρησκείας και ομολογία στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξιθρησκεία”.

Βέβαια η Κολωνία δεν έχει την πρωτοκαθεδρία στη Γερμανία. Πολλές πόλεις έχουν δώσει ειδικές άδειες για τη φωνή του μουεζίνη με σκοπό να στηρίξουν τη συνοχή των μουσουλμανικών κοινοτήτων, την αρχή έκανε το Ντούιζμπουργκ. Στο Ντίρεν ηχεί η φωνή του μουεζίνη ήδη από το 1985, και μάλιστα τρεις φορές την ημέρα, το μεσημέρι, το απόγευμα και το βράδυ. Τότε μια μουσουλμανική κοινότητα είχε προσφύγει με επιτυχία στη δικαιοσύνη και εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει και δεύτερη που καλεί σε προσευχή. Πολλοί κάτοικοι της πόλης δεν γνωρίζουν πώς είναι η καθημερινότητα χωρίς τη φωνή του μουεζίνη και δεν υπάρχουν παράπονα. Αλλά και η πόλη΄Ερκενσβικ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας επέτρεψε το κάλεσμα σε προσευχή από τα μεγάφωνα.Βέβαια, κάποιοι γείτονες κατέθεσαν αγωγή όχι μόνο για τον δυνατό θόρυβο, αλλά και για το περιεχόμενο.Πέντε χρόνια διήρκεσε η δικαστική διαμάχη, που έκλεισε πέρυσι με την απόρριψη της αγωγής. Από τότε ο μουεζίνης καλεί τους πιστούς από το μεγάφωνο.

“Η άδεια προς τον μουεζίνη πολιτικός θρίαμβος για τον Ερντογάν”

Για τη συνέχεια Capital Source link

Leave a reply