Στα τέλη του 1839, στη διαδικασία ανοίγματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς τη Δύση, η ζυθοποίηση εισήλθε σταδιακά στη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων της Πόλης. Τη δεκαετία του 1840, εισαγωγές ζύθου κυρίως από το Μόναχο αλλά και τα πρώτα ζυθεστιατόρια, άρχισαν να ανοίγουν από ανθρώπους που γνώριζαν την τέχνη της ζυθοποίησης. Τρανό παράδειγμα η Brasserie De La Pointe με έδρα την συνοικία Πούντα της κοσμοπολίτικης Σμύρνης και η ζυθοποιία Aydın.
Η ζυθοποιία Bomonti είναι το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ξεκίνησε την παραγωγή ζύθου με τις πλέον σύγχρονες για την εποχή μεθόδους.
Η ζυθοποιία Bomonti ιδρύθηκε από τους Ελβετούς αδελφούς Bomonti στο Feriköy της Κωνσταντινούπολης το 1890 εντός των οθωμανικών συνόρων και έδωσε το όνομά της σε μια από τις παλαιότερες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.
Το 1902, τα αδέλφια μετέφεραν την επιχείρησή τους στη θέση της σημερινής ζυθοποιίας Tekel της Κωνσταντινούπολης. Το 1912, οι αδελφοί Bomonti και οι αντίπαλοί τους, Nektar Companies, συγχωνεύθηκαν για να σχηματίσουν την εταιρεία Bomonti-Nektar United Breweries.
Ο αυλή (beer garden) της ζυθοποιίας Bomonti, άνοιξε στην υπηρεσία των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του 1930 και έκλεισε ξανά τη δεκαετία του 1950. Το εργοστάσιο, το οποίο συνέχισε την παραγωγή του το 1938 υπό τη διεύθυνση της Tekel, εξαγοράστηκε από την Efes Pilsen πολλά χρόνια αργότερα. Η παραγωγή του εργοστασίου, που έφτασε τα 37 εκατομμύρια λίτρα παραγωγής μπύρας το 1976, σταμάτησε το 1991 και το κτίριο του εργοστασίου εκκενώθηκε. Το κτίριο και η γη του πουλήθηκαν.
Στις φωτογραφίες μια αυθεντική φιάλη ζύθου Bomonti που έγινε και η αφορμή για αυτή την ιστορική αναδρομή. Το τετράφυλλο τριφύλλι, σημάδι καλής τύχης, χρησιμοποιήθηκε από πολλούς λαούς στο πέρασμα των χρόνων…??
* Ο Φώτης Αναστασίου είναι ιδιοκτήτης της Ζυθοποιίας «Αναστασίου», η μοναδική ζυθοποιία στα βόρεια προάστια της Αθήνας και μία από τις ελάχιστες στην Αττική που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στον πεζόδρομο της Χαϊμαντά στο Χαλάνδρι, όπου διατηρεί τη βραβευμένη «The Local Pub». Ήταν το πρώτο μαγαζί που έφερε ελληνικές μικροζυθοποιίες στα βαρέλια της, πριν ξεκινήσει η παραγωγή δικής του μπύρας. Το σχέδιο ήταν η στήριξη της ελληνικής μικροζυθοποιία. Ο Φώτης Αναστασίου. Είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής craft beer σκηνής και υποστηρικτής της ποιοτικής μπύρας, απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται.