Ερντογάν: Γεμίστε πρώτα το Μπλε Τζαμί και βλέπουμε για την Αγιά Σοφιά

0
84Για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη απάντησε σε συγκεντρωμένους οπαδούς του στο Τεκιρντάγ (Ραιδεστός) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές στη χώρα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε, πως καθότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς έχει και πολιτική προέκταση, δεν θα μπει σε τέτοια παιχνίδια.

«Γεμίστε πρώτα το Μπλε Τζαμί (Σουλτάναχμετ) και μετά βλέπουμε. Κοιτάξτε, τώρα χτίσαμε το Μεγάλο Τζαμί Τσαμλιτζά. Είναι τέσσερις – πέντε φορές φορές μεγαλύτερο από την Αγιά Σοφιά. Η χωρητικότητά του φτάνει τα 60.οοο άτομα. Είναι το μεγαλύτερο τζαμί στην ανατολική και ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, αλλά και το μεγαλύτερο στην Τουρκία. Το ζήτημα δεν είναι αυτό. Στο θέμα υπάρχει πολιτική διάσταση. Δεν γεμίζετε το Σουλτάναχμετ, αλλά λέτε “να γεμίσουμε την Αγιά Σοφιά. Δεν θα εισέλθουμε σε τέτοια παιχνίδια. Γνωρίζουμε καλά τι πρέπει να κάνουμε. Ξέρουμε πώς να κάνουμε το κάθε βήμα, καθώς γνωρίζουμε καλά τη γλώσσα της πολιτικής», σημείωσε ο Ερντογάν.

«Ένας δολοφόνος στην άκρη του κόσμου γεμάτο μίσος για Τούρκους και μουσουλμάνους»

Κατά τη διάρκειας της συγκέντρωσης, ο Ερντογάν ζήτησε απονομή δικαιοσύνης για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, όπου έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι έπειτα από τρομοκρατική επίθεση σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς.

«Πώς αυτός ο δολοφόνος στην άλλη άκρη του κόσμου μπορεί να ενεργεί με τόσο αρρωστημένο μυαλό κατά των Τούρκων και των μουσουλμάνων», δήλωσε αναφερόνος στον μακελάρη ο πρόεδρος της Τουρκίας. 

«Ήρθε στην Κωνσταντινούπολη για τρεις ημέρες την πρώτη φορά και για 40 τη δεύτερη. Ποιες είναι οι διασυνδέσεις του; Θα τις βρούμε», πρόσθεσε, επισημαίνοντας τα όσα γράφει ο 28χρονος στο μανιφέστο.

Πάντως, στη σκιά των επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία σε μουσουλμανικά τεμένη, οργάνωση φανατικών μουσουλμάνων έχει καλέσει σήμερα σε διαδήλωση έξω από την Αγία Σοφία διεκδικώντας το άνοιγμα του μνημείου ως  τζαμί, παρά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Χθες, σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε στις «αξιώσεις» του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος στο μανιφέστο του είχε αναφέρει ότι θέλει να «πάρει πίσω την Κωνσταντινούπολη»

«Ο τρομοκράτης στη Νέα Ζηλανδία αποκάλεσε την Ιστανμπούλ “Κωνσταντινούπολη” και έγραψε ότι θέλει να διώξει τους μιναρέδες από την Αγιά Σοφιά. Όσο υπάρχει αυτό το έθνος, αυτή η ψυχή, αυτό το δέρμα δεν μπορεί να επιτρέψει κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

 

Πηγή: protothema.grSource link

Leave a reply